Görüntülü Konuşma Şantajı
Görüntülü konuşma kaydı ile video şantaj suçu türleri yaklaşık 10 yıldır dünyanın farklı ülkelerinden işlenen ve mağdurlar açısından son derece yıpratıcı bir suç tipidir. Suçun temeli, mağdurun müstehcen görüntüsünü gizlice kaydederek ardından görüntüyü yayınlama tehdidiyle para istemeye dayalıdır. Bu bilişim suçlarında en önemli unsur mağdurun yayınlanmasından utanacağı bir görüntüyü elde etmektir. Bunun için son derece inandırıcı bir hile kullanan şantaj çeteleri, ellerindeki soyunan bir kadın videosunu canlı yayın gibi mağdura izletmektedir. Ekranda gördüğü videoyu görüntülü konuşmadaki canlı görüntü zanneden mağdur tuzağa düşmektedir. Suçun işlenmesinde bu şekilde hile ve tuzak kullanıldığı için mağdurlar kimi zaman bu suçu görüntülü sohbet dolandırıcılığı veya görüntülü konuşma dolandırıcılığı olarak adlandırmaktadır. Ancak her ne kadar şantaj dolandırıcılığı terimi kullanılsa da nitelik itibariyle şantaj suçunun özelliklerini taşı ve bu suç bir şantaj suçudur.
Görüntü Kaydı
Video şantaj suçu işleyen kişiler hedeflerini Facebook ve Instagram gibi sosyal medya üzerinde, Linkedin üzerinde veya Tinder benzeri arkadaşlık ya da evlilik sitelerinde bulmaktadırlar. Şantajcılar, şantajla para alabileceklerini düşündükleri bir şahsı hedef olarak seçip ardından mesaj veya arkadaşlık istediği göndererek tanışmaktadırlar. Ardından kısa bir sohbetin ardından güven verip mağduru görüntülü konuşmaya davet etmektedirler. Videolu görüşme genelde Skype, Whatsapp, Messenger, Azar gibi görüntülü sohbet uygulamaları üzerinden yapılmaktadır. Videolu görüşme sırasında mağdura soyunan bir kadın görüntüsü videosunu canlı görüntü gibi gösteren şantajcılar mağduru da benzer şekilde vücudun müstehcen bölgelerini göstermesini istemektedir. Aynen Skype video şantaj suçunda olduğu gibi diğer görüntülü konuşma şantajı suçlarında da mağdur ikna olup benzer görüntüler verdiği anda görüntüsü kaydedilmektedir.
Video Şantaj Tehditleri
Mağdura kısa sürede yoğun bir tehditle psikolojik baskı yapan şantajcılar para ödenmediği takdirde kaydettikleri görüntüleri mağdurun yakınlarına veya iş yerine göndermektedir. Bu amaçla profesyonel şantajcılar henüz video kaydı yapmadan önce mağdurun Facebook veya Instagram arkadaş listesini kaydedip video kaydı sonrası para ödenmezse görüntüleri bu kişilere göndermektedir. Hatta videoyu genelde mağdurla aynı soyadı taşıyan kişilere öncelikle gönderip mağduru para ödemeye zorlamaktadırlar. Şantajcılar genelde mağdurun videosunu Youtube‘a yükleyip ardından video adresini mesajla göndermektedir. Mağduru para ödemeye zorlamak için bazı şantaj çetelerinin birtakım iğrenç cinsel senaryoları başlığa ekleyip videoyu o şekilde yayınladığı da görülmektedir. Dolayısıyla görüntülü konuşma şantajı iftira da içeren boyutlar içerebilmektedir.
Fas ve Bulgaristan Şantaj
Bu tür video şantaj suçları Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından işlenebildiği gibi yurt dışından video şantaj olarak işlenebilmektedir. Yurtdışı şantaj suçu ağırlıklı olarak Fas, Bulgaristan ve Fildişi Sahili üzerinden işlenmektedir. Kimi durumlarda ise Türkiye’deki şantajcıların deşifre olmamak için yurt dışındaki kişilerle ödemenin tahsilatı için komisyon anlaşması yaptığı bilinmektedir. Böylece şantajcı yeri geldiğinde yabancı dilde konuşup paranın da yurt dışına transfer edilmesini isteyerek hedef saptırabilmektedirler.
Şantaja Karşı Mağdurlara Hukuki ve Teknik Destek
Şantaj mağdurlarına 20 yıldır kapsamlı hukuki ve teknik çözümler sunan hukuk büromuz şu ana kadar yüzlerce video şantaj suçu mağdurunu şantaj sarmalından çıkartmıştır. Görüntülü konuşma şantajı mağduru olanların şantaja karşı ne yapmalı sorusunun cevabı kesinlikle bilişim avukatı desteği alınmasıdır. Şantaja karşı kesin çözüm arayan kişiler bu alanda uzman bilişim avukatları bize ulaşabilirler. Böylece hem hukuki destek hem de olası görüntü paylaşımlarına yönelik erişim engelleme, video çıkartma ile internetten görsel kaldırma desteği alabilirler.
Internette yayinlamak üzere benden para istiyorlar,bugun bu olay oldu bu hususta yardiminuz ne kadara olur?