Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-11-11

Hukuki Makaleler

şantaj

Şantaj Suçu Nedir

Şantaj suçu, en basit tanımıyla bir kişiyi tehditle bir şey yapmaya zorlamaktır. Uygulamada şantaj suçlarının neredeyse tamamında mağdurlar tehditle para ödemeye zorlanmaktadır. Tehdidin konusu ise genelde kişilerin sosyal itibarıdır. Dolayısıyla şantaj suçlarından ağırlıklı olarak bireylerin özel hayatları ve itibarları hedef alınmakta ve bu yolla para elde edilmeye çalışılmaktadır. Eski zamanlarda şantaj suçu daha dar çerçevede işlenirken internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bu suç daha yaygınlaşmış ve şantaj suçu türleri farklı görünüm şekilleri almıştır. Sosyal medyanın ve anlık mesajlaşma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla da bu suç daha çok bu platformalara yayılmıştır ve bilişim suçları arasında yaygın bir suç tipine dönüşmüştür..

Suçun Özellikleri

Şantaj suçu, suçun içeriğinde tehdit olması sebebiyle bazen tehdit suçuyla karıştırılmaktadır. Tehdit ve şantaj suçunun farkı, failinin kendisine veya başkasına fayda sağlamak amacı taşıyor olmasıdır. Örneğin salt bir kişinin cinsel içerikli fotoğrafların internette yayınlanacağının söylenmesi şantaj değil tehdit suçunu oluşturacaktır. Zira burada fail açısından “kendisine veya başkasına yarar sağlamak” maksadı bulunmamaktadır. Ancak eğer fail “bana 100.000 TL vermezsen çıplak görüntülerini internette yayınlarım” derse tehdit değil şantaj suçu oluşacaktır. Nitekim Yargıtay da verdiği pek çok kararda bu öğenin oldukça üzerinde durmakta ve olayda failin “yarar sağlama” amacının mevcut olup olmadığının araştırılması gerektiğine vurgu yapmıştır. Zira bu amacın mevcudiyetine göre bir eylemin şantaj mı yoksa tehdit suçunu mu oluşturduğu buna göre tespit edilecektir.

Şantaj Suçunun Cezası

Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesi düzenlenmiş olan şantaj suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne kadar adli para cezasıdır. Dolayısıyla bu suç tipinde hem hapis hem para cezası verilmektedir. Şantaj suçunun cezai yaptırımı yeterli görünse de özellikle internet ve anlık mesajlaşma programları üzerinden işlenen online şantaj suçlarında mağdurlar üzerinde ciddi bir zaman baskısı olmaktadır. Örneğin görüntülü konuşma şantajı veya şantaj dolandırıcılığı gibi suçlarda failler mağdura para ödemesi için yalnızca birkaç saat süre vermekte ancak bu kadar kısa bir sürede şantajcının yakalanması mümkün olmadığı gibi şikayetin işleme alınması dahi mümkün değildir. Dolayısıyla mağdurun klasik bir yasal işlemin ötesinde görüntü paylaşımının durdurulmasına yönelik de bir profesyonel desteği ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanında faillerin yakalanma korkusu taşımadığı yurtdışı şantaj suçu türlerinde de görüntü engelleme desteği son derece kritik hale gelmektedir.

Görüntülü Şantaj Suçları

Görüntülü yani fotoğraflı şantaj veya video şantaj suçunun ortak özelliği şantajcının para taleplerinin sonunun gelmemesidir. Gerçekten bu tür şantaj suçlarında talepler asla tek seferde sonlanmaz. Failler sistematik bir şekilde şantaja devam ederek kendileri için olabildiğince daha fazla maddi yarar sağlamaya çalışmaktadırlar. Bu bakımdan şantajcının taleplerini yerine getirmek ve para ödemek hiçbir zaman çözüm olmamaktadır. Şantaj mağdurlarının şantaj baskısından kurtulmasının tek yolu yasal süreç başlatmaktır. Bazı mağdurlar “acaba yasal işlem başlatsam görüntülerim yayınlanır mı” kaygısı taşıyabilir ancak bu endişe yersizdir. 20 yıldan fazla süredir takip ettiğimiz yüzlerce internet şantaj suçları dosyasında tek bir görüntü paylaşımı bile olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz.

Görüntü Paylaşımının Engellenmesi

Günümüzde şantaj suçlarının neredeyse tümünde kişilerin müstehcen görüntüleri, fotoğraf veya videoları, kullanılmaktadır. Bu tür görüntülerin ise Whatsapp ve Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden veya Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformalarında paylaşılması birkaç dakikada yapılabilecek bir eylemdir. Dolayısıyla mağdurların Skype video şantaj gibi görüntü paylaşma tehdidiyle işlenen şantaj suçu türlerinde görüntü paylaşımının engellenmesine yönelik özel bir destek alması gerekmektedir. Eğer mağdurun görüntüsü daha önce yayınlanmışsa yayınlanan görüntülerin çıkartılmasına yönelik ifşa sitelerinden video kaldırma ve gerektiğinde internetten görsel kaldırma desteği verilmesi gerekecektir. Dolayısıyla şantaj mağdurlarının panik yapmadan, profesyonel hukuki yardım alarak süreci yönetmeleri, mağduriyetlerin en aza indirilmesi açısından önemlidir.

Şantaj Mağdurları

Şantaj suçlarından korunabilmek için internet üzerinden veya mesajlaşma ya da arkadaşlık uygulamaları üzerinden tanışılan kişilere özel ve müstehcen görüntüler kesinlikle gönderilmemeli, iletişim kurulan kişiden şüphe duyulduğu anda görüşme sonlandırılmalıdır. Eğer bir şekilde kişi şantaj tuzağına düşmüşse şantajcıya para göndermeden ve vakit kaybetmeden ofisimize başvurabilir ve bizden bu konuda garantili profesyonel destek alabilir.

Leave a Reply