Skype Video Şantaj
Skype şantaj suçu, mağdurun kandırılarak görüntülü görüşme sırasında müstehcen videosunun kaydedilmesiyle işlenen bir internet şantaj suçları türüdür. Bu suçu işleyen failler önce sosyal medya, arkadaşlık veya evlilik sitesi gibi platformlardan veya doğrudan Skype üzerinden mesaj atarak ilk teması kurar. Ardından güven tesis etmek için yapılan görüşmelerin ardından konu cinsel içerikli sohbete getirilir ve mağdurun canlı görüşmeden müstehcen görüntüler vermesi hedeflenir. Mağdur mahrem bölgelerini gösterdiği anda ekran kaydıyla bu bunlar kaydedilir ve video şantaj suçu işlenmeye başlanır.
Mağdurlara Avukat Desteği
Bu suç konusunda 2010 yılından beri mağdurlara avukatlık desteği sağlayan Av. İlker Atamer bu konuda ilk kez 2015 yılında bir makale yayınlamıştı. Ancak zaman içinde bazı meslektaşlarımız bu konuda hiçbir tecrübeleri olmadığı ve bizim verdiğimiz internet içerik tespiti hizmetlerini de hiç veremedikleri halde söz konusu makaleyi kopyalayıp alternatifmiş gibi internet aramalarında çıkmaya başlamıştır. Hatta bunu yapan bazı avukatlar, avukatlık yasasına aykırı şekilde Google’a reklam dahi vermektedir. Dolayısıyla önce yanlış yerden destek almaya çalışıp görüntüsü yayınlanınca bize başvuran çok mağdurlar karşılaştığımız için bu hususa öncelikle değinmek istedik.
Nitekim özel bilgi ve tecrübe dışında yabancı sitelerden (Youtube, Facebook, Instagram vs) veya yabancı uygulamalardan (Skype, Whatsapp, Telegram) içerik çıkartma yapacak bir avukatın ileri seviye hukuk İngilizcesi bilmesi gerekir. Nitekim, büromuz içerik çıkartma işlemlerini İngilizce dilinde yaptığı gibi bu tür yabancı siteler Amerikan hukukunu uygulamaktadır. Dolayısıyla İngilizce bilmeden Türk hukukuna göre işlem yaparak bu tür şantaj mağdurlarına etkin bir şekilde yardımcı olunması hiçbir şekilde mümkün değildir. Özellikle bu tür şantaj dolandırıcılığı suçlarının Fas, Bulgaristan, Fildişi Sahili gibi ülkelerden işlendiği dikkate alındığında ve şantajcıların yurt dışında olmanın verdiği rahatlıkla hiç çekinmeden görüntü paylaşabildiği bu tür suç tiplerinde hiç görüntü yayınına izin vermeden mağdurun şantaj sarmalından çıkartılması çok önemlidir. Amerikan hukukuna göre işlem yapabilen hukuk büromuz 2-3 günü bulabilen klasik erişim engelleme tedbirlerine göre daha hızlı ve etkin netice almaktadır.
Video Şantaj Suçu
İnternet kullanımının artması ve sosyal medya sitelerinin popülerleşmesiyle birlikte şantaj suçları da bu platformlar aracılığı ile işlenir hale gelmiş ve bu şantaj suçlarında özellikle son yıllarda ciddi bir artış görülmüştür. Bu şantaj suçu türleri arasında en yaygın şekilde işleneni ise görüntülü konuşma şantajı suçudur. Video şantaj suçunda mağdur edilen kişinin önce müstehcen görüntüleri kayda alınır, akabinde ise bu görüntüler kullanılarak mağdurdan çeşitli menfaatler elde edilmeye çalışılır. Bu noktada şantajcının talebi genellikle para olmaktadır ve kimliğinin açığa çıkmasını istemediği için bu paraların aracılık eden birinin hesabına aktarılması suretiyle gönderilmesini istemektedir.
Para Talepleri
Ayrıca ağırlıklı olarak banka hesabı değil Western Union, RIA Transfer ve UPT gibi para aktarma sistemleri üzerinden şantaj parasının kendisine ulaştırılmasını talep etmektedir. Suç, yurt dışından pek çok ülkedeki insan tarafından işlenebildiği gibi, yurt içindeki failler tarafından da işlenebilir ve sanki başka bir ülkede faaliyet gösteriyorlarmış gibi talep edilen paranın yurt dışındaki aracılara aktarılması istenerek hedef şaşırtma yapılabilir. Bu şekilde mağdur, şantajcının yurt dışında olduğu ve kendi hakkını arayabilmesi için hiçbir hukuki yol bulunmadığı gibi bir düşünceye kapılarak umutsuzluğa düşebilir. Ancak bu kanı yanlıştır. Baktığımız dosyaların yarısına yakının yurt dışı şantaj dosyası olduğunu ve bunların tümünden olumlu netice aldığımızı vurgulamak isteriz.
Görüntülü Konuşma Kaydı ile Şantaj
Fail, maddi açıdan iyi durumda olduğunu düşündüğü mağdur ile Facebook, Instagram, Skype, Whatsapp gibi farklı platformlar üzerinden tanışarak videolu sohbet başlatmaktadır. Ardından bazen kendisine ait bazen de başka bir kadına ait özel görüntüleri sanki kendisiymiş gibi mağdura sunup mağduru etkilemektedir. Daha sonra ise mağdurdan müstehcen fotoğraf veya video göndermesini veya müstehcen hareketlerde bulunması istenmektedir. Karşı tarafın kendisine göstermiş olduğu özel görüntülerden cesaret alan mağdurun kendisi de bazı müstehcen görüntüleri şantajcı ile paylaşmakta veya müstehcen hareketler yapmaktadır. Bu sırada mağdurun görüntüsü fail ya da failler tarafından kayda alınmakta ve bir yandan da mağdurun söz konusu sosyal medya hesabındaki arkadaş listesi kopyalanmaktadır. Mağdurun yakınlarının iletişim bilgilerinin elde edilmesi şantaj suçunun özellikleri arasındadır.
Görüntü Yayınlama Tehdidi
Görüşme sonrasında kendisine şantaj tehditleri yapılmaya başlanan mağdura, kaydedilmiş müstehcen görüntüleri gösterilir ve eğer para talepleri yerine getirilmezse bu görüntülerin ailesine, iş yerine veya arkadaş çevresine gönderilmesi, ayrıca Youtube gibi video paylaşım sitelerinde yayınlanacağı söylenir. Mağdurun paniğe kapıldığını bilen şantajcı, baskı yaparak ve mağdura hiçbir şekilde düşünme fırsatı vermeyerek para talep etmektedir. Bu noktada failin blöf yaptığı düşünülmemeli ve talep ettiği parayı alamayan şantajcıların, söz konusu görüntüleri paylaşmakta ve yayınlamakta olduğu unutulmamalıdır. Şantajcıya rest çekip veya “bir şey olmaz” diye düşünüp görüntüsü yayınlandıktan sonra da bize içerik çıkartma işlemleri için başvuran kişiler de olduğu için bu tür suçlarda blöf yapılmadığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla bu tür yurtdışı şantaj suçu ve görüntü ifşa suçlarını ciddiye alıp ama paniğe kapılmadan uzman desteği almak kritik önemdedir.
Video Şantaj Mağdurlarına Destek
Video şantaj suçu üzerinden mağdur olan kişilerin bu durumdan kurtulması için tek çözüm hukuki işlem başlatmaktır. Aksi takdirde ya suçun faili, tehdit ettiği gibi görüntüleri yayınlayacak ya da şantajın işe yaradığını görerek yeni taleplerde bulunmaya devam edecektir. Mağdur her iki durumda da yaşadığı sıkıntı ve stresten kurtulamayacak, aksine göreceği zararın boyutu git gide daha da artacaktır. Bu sebeple şantaj mağduru olan kişilerin ilk yapması gereken, şantajcı ile aralarında yazışmaları silmeden bunları delil olarak saklamasıdır. Zira bu tür dijital delillerin geçerliliği mevcuttur. İkincisi, olabildiğince çabuk bir şekilde uzman desteği almak olacaktır. Mağdur, ancak bu şekilde şantaj tuzağından kurtulabilecektir. Şantaj mağdurları bizimle iletişime geçerlerse, bu alanda 20 yılı aşkın deneyimi bulunan ve yüzlerce şantaj mağduruna destek olmuş bilişim avukatı ekibimizden destek alabilirler.