Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-11-11

Hukuki Makaleler

video şantaj

Video Şantaj Suçu

Video şantaj suçu kişinin çıplaklık içeren video görüntüsünün ifşa edileceği tehdidiyle para istemeye dayanan ve internet şantaj suçları arasında en yaygın olan şantaj türüdür. Bu yaygın şantaj türünün farklı varyasyonları mevcut olup videonun elde edilmesi şekline göre şantaj suçunun türü ve adı değişmektedir. Aşağıda açıklandığı üzere mağdurun video görüntüsü haberli ve habersiz şekilde olmak üzere iki türlü elde edilmektedir.

Videonun Elde Edilmesi

Birincisi mağdur kendi rızasıyla video görüntüsünü verebilmektedir. Bu da mağdurun kendi videosunu çekip şantajcıya göndermesi veya şantajcının video çekimi yapmasına müsaade etmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Video görüntüsünün bu şekilde rızaya dayalı olarak alınmasında rol oynayan en önemli faktör mağdurun bu videonun sonradan şantaj amaçlı kullanılabileceğini öngörememesidir. Dolayısıyla bu tür rızalı olarak elde edilen video görüntüler genelde aralarında flört veya sanal ilişki bulunan kişiler arasında güvene dayalı olarak yapılan paylaşımla elde edilmektedir. Bir kişinin eski sevgilisine şantaj yapması veya internet ortamında tanışılan kişinin talebi üzerine paylaşılan videonun şantaj amaçlı kullanılması bunlara örnektir.

Bazı durumlarda ise video şantaj suçunda kullanılan video görüntüleri mağdurun izni ve onayı alınmadan ele geçirilmektedir. Bu da genel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Birincisi mağdurun telefonuna veya bilgisayarına izinsiz erişim sağlanarak bu görüntünün alınmasıdır ki bu şifreyi ele geçirerek olabileceği gibi tamirciye bırakılan bir telefondaki görüntülerin kopyalanması şeklinde de olabilir. İkinci ve aşağıda daha ayrıntılı değineceğimiz yöntem ise mağdurla videolu görüşme yaparken mağdurun verdiği çıplak pozları görüntülü görüşme esnasında ekran kaydı yöntemiyle kaydedilip video haline getirilmesidir. Video şantaj suçu içerdiği bu tür hile ve tuzaklar nedeniyle bazen şantaj dolandırıcılığı olarak da adlandırılmaktadır.

Video şantaj suçlarında en yaygın video elde yöntemi canlı ve görüntülü görüşme sırasında müstehcen hareketler (soyunma, mastürbasyon vs) kişinin görüntüsünün kaydedilmesidir. Şantaj failleri bazen mağduru bu şekilde pozlar vermeye ikna etmek için bazen gerçek bir kanın bazen de önceden kaydedilmiş bir kadının görüntüsünü kullanabilmektedir. Bu yöntemde genelde erkekler tuzağa düşmektedir. Ayrıca daha çok kadınların tuzağa düştüğü bir başka yöntem ise ücret karşılığı soyunarak canlı şov yapan kadınların ekran kaydı yoluyla görüntüsünün kaydedilmesi ve şantaj olarak kullanılmasıdır.

Video Şantajın Özellikleri

Şantajcılar, video şantaj suçundan kurbanları genelde Instagram, Facebook, Tinder, Azar, Connected2Me gibi uygulamalar üzerinden veya arkadaşlık ya da evlilik siteleri üzerinden bulmaktadır. Bazı yurtdışı şantaj suçlarında ise özellikle Linkedin kullanıcıları hedef alınmaktadır. Tanışma aşamasından sonra kurban mutlaka görüntülü sohbet yapılabilecek bir platforma davet edilmektedir. Ardından görüntülü konuşmaya başladıkları mağduru hileli yöntemlerle kandırarak müstehcen görüntü vermesini sağlamakta ardından da görüntüyü kaydederek video şantaj yapmaktadırlar. Nitekim görüntülü konuşma şantajı suçu da video şantaj suçlarının özel bir türü ve son dönemde artan bir versiyonudur. Skype, Whatsapp, Messenger, Telegram, IMO gibi görüntülü konuşma uygulamaları üzerinden kurbanla cinsel konularda konuşma yapılmakta ve ardından kurban tuzağa düşülerek görüntü göndermeye ikna edilmekte ya da görüşme esnasındaki müstehcen hareketleri kayda alınmaktadır. Bu suçlara video şantaj denme sebebi de mağdurun video göndermesi veya gizli video kaydı yapılarak işlenmesinden kaynaklanmaktadır.

Yakınlara Görüntü Gönderme Tehdidi

Şantajcılar görüntüleri yani mağdurun fotoğraf veya videosunu ya da sosyal medya arkadaş listesindeki kişilere ya da mağdurun adı ve soyadından yola çıkarak ulaştıkları nüfus bilgilerindeki akrabalarına göndermekle tehdit ederler. Kişilerin görüntüleri bu şekilde akrabalarına veya arkadaşlarına gönderilebildiği gibi bazen aynen görüntü ifşa suçlarında olduğu gibi mağdurun görüntüleri Youtube, TikTok, Instagram gibi kamuya açık platformlarda da paylaşılabilmektedir. Ancak genelde görüntüler bir anda herkese gönderilmemekte ve önce mağdurun yakınlarından birine veya birkaçına gönderilmekte, sonuç alınamaması halinde daha fazla kişiyle görüntü paylaşımı yapılmaktadır. Bazı şantajcılar ise sonuç alamadığını düşündükleri noktada görüntüleri para alana dek Youtube gibi sitelerde herkese açık yayınlayabilmektedir.

Para İsteme Aşaması

Yurt dışından işlenen video şantaj suçlarında paralar Western Union veya UPT gibi alternatif para transfer sistemleriyle veya kripto para ile istenmektedir. Türkiye’de işlenen suçlarda ise banka hesapları kullanılmaktadır. Ancak mağdur ne kadar para yatırırsa yatırsın şantaj asla sona ermemektedir. Bazen uzlaşma adı altında bazen ise farklı bahanelerde mağdurdan sürekli para istenmektedir. Öyle ki şantajcılara 8-10 defa para yatırdığı halde şantaj devam ettiği için bize başvuran mağdurlar dahi bulunmaktadır.

Mağdurlara Avukat Desteği

Hukuk büromuz 20 yılın üzerinde bir süredir şantaj suçlarında mağdur olmuş kişilere destek vermekte olup Türkiye’de en çok şantaj dosyası takip etmiş avukatlık bürosudur. Mağdurlara bu konuda verdiğimiz farklı destekler olmakla birlikte genel olarak hem şantajcıların yakalanması ve görüntülerin bulunduğu cihazlara el konulması hem de olası paylaşımlara yönelik içerik çıkartma, erişim engelleme ve hesap kapatma türü internet hukuku tedbirleriyle herhangi bir paylaşıma izin vermeksizin sonuç almaktayız. Bunun yanında görüntüsü yayınlanmış mağdurlar için de görüntü çıkartma ve itibar kurtarma adına yaptığımız hukuki işlemler de bulunmaktadır.