Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-11-11

Hukuki Makaleler

kripto para suçları

Kripto Para Suçları

Kripto para suçları, blok zincir teknolojisine dayanan kripto varlıklara yönelik işlenen bilişim suçlarını ifade etmektedir. Bu şekilde block chain sistemine dayanan ve parasal anlamda bir değer ifade eden dijital varlıklara ‘’kripto para’’ olarak nitelendirilmektedir. Bu tür kripto paralar dijital cüzdanlarla tutulmakta ve alfanumerik kodlarla transfer edilmektedir. Bu yönü itibariyle kripto paralar ve diğer kripto varlıklar (token vs) bilişim suçu işleyen failler bakımından hedef alınabilmektedir.

Kripto para birimleri arasında en popüler olanı kuşkusuz Bitcoin (BTC)’dir. Bunun yanında 10.000’e yakıt alt coin türü bulunmaktadır.  Kripto para birimleri üzerinden hızlı ve yüksek kazanç sağlamak isteyenlerin artmasıyla bu tür dijital para birimlerine olan rağbet de artmıştır. Ayrıca bu tür elektronik paralar üzerinden haksız menfaat temin etmek isteyen kişiler de her geçen gün artmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da kripto para piyasaları ve bunlar üzerinden işlenen suçlar da hukukun gündemlerinden biri haline gelmiştir.

Kripto Para Dolandırıcılığı

Bitcoin ve kripto paralar, bilişim sistemleri üzerinden işlendiğinden bu tür kripto varlıklara yönelik dolandırıcılık suçları nitelikli dolandırıcılık kapsamına girmektedir. Bu tür Bitcoin dolandırıcılığı suçu türlerinde genelde bir sahtelik unsuru bulunmaktadır. Kimi gerçekte var olmayan sahte ve uydurma coin türleri üzerinden dolandırıcılık yapılırken kimi zaman da sahte kripto para borsaları dolandırıcılıkta araç olarak kullanılmaktadır. Bazen de sahte madencilik sitelerinin kazanç vadiyla dolandırıcılık yaptığı bilimektedir. Yine bu tür kripto para dolandırıcılığı suçlarında mağdurları tuzak sitelere çekmek için Asyalı (Japon, Çinli veya Koreli) bir kadın ile genelde +44’lü İngiltere numaraları kullanılmaktadır.

Kripto Para Hırsızlığı

Kripto para ağlarına üye olan kullanıcıların, kullanıcı şifrelerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi durumunda hesapta bulunan parayı kendi lehine olacak şekilde ele geçirmesi veya başka bir hesaba göndermesi hususunda, bulunduğu yerden alma eylemi gerçekleşmiş sayılır. Dolayısıyla, kendisinin veya bir başkasının hesabına para transfer eden kimse hırsızlık suçunun faili olacaktır. Dolayısıyla; kanunun nitelikli hal olarak belirlediği ‘”bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle” hırsızlıktan söz etmek mümkün olacaktır. Hırsızlık suçunun gerçekleşmesi bakımından kripto varlığından bulunduğu cüzdan veya borsadan izinsiz alınması yeterlidir.

Oltalama (Phishing)

Öte yandan, Bitcoin hırsızlığı suçlarında phishing olarak nitelendirilen oltalama yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Phishing, gerçek bir kripto para sitesinin taklit edilerek farklı bir alan adı üzerinden yayına sokulduktan sonra  e-mailler, veya sosyal medya reklamları ile başlatılan bir çevrimiçi saldırı türüdür. Tüm bu iletiler, tanınan web sitelerinden, e-posta veya internet hizmeti sağlayıcısından gönderilmiş gibi gözükür. Üyesi olduğu web sitesinin URL’sine tıkladığını zanneden kimseler, iş bu aldatma kastı ile açılmış sitelerde işlem yaptığı takdirde dolandırılarak mağduriyet yaşarlar. Phishing mağduru olan kişilerin, kripto para suçları konusunda uzman bir bilişim avukatı aracılığıyla yasal işlemler yürütmesi durumunda mağduriyete sebep olan zararın giderilmesi mümkün olacaktır.

Bitcoin Şantaj Suçu

İnternette sık karşılaşılan şantaj suçlarında da para transferleri kimi zaman Bitcoin ve altcoinler üzerinden tahsil edilmektedir. Bir banka transferine veya diğer alternatif fiat cinsi para transferine göre kripto paralar nispeten anonim bir yapıya sahiptir. Bu nedenle şantaj suçu işleyen kötü niyetli kişiler, şantaj parasını klasik ödeme yönetmeleriyle değil dijital para ile talep edebilmektedir. Dijital para istenerek işlenen şantaj suçlarının ağırlıklı olarak yurt dışından işlendiğini söylemek mümkündür. Bu itibarla kripto para şantaj suçu daha çok yurtdışı şantaj suçu görünümünde karşımıza çıkmaktadır. Klasik şantaj suçlarına göre soruşturma süreci daha farklı ilerleyen Bitcoin şantaj suçu türlerinde uzman bilişim avukatı desteği önemlidir.

Kripto Para Blokesi

2021 yılından itibaren artık kripto paraya bloke konulması hukuken mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla, hacking veya dolandırıcılık yoluyla elde edilen kripto paralar kara para niteliği taşıdığı için bu yolla haksız kripto para edinen kişiler için kripto para blokesi tedbiri uygulanabilecektir.

Bitcoin Suçlarının Takibi

Kripto para suçları söz konusu olduğunda, suçun işleniş biçimi ve suçun unsurları dikkate alınarak siber suçlara ilişkin adli işlemler uygulanacaktır. Bu  suçun internet ortamında işlenmesi veya yurt dışı bağlantılı olması gibi hususlar mağdurlar bakımından moral bozucu olmamalıdır. Ancak günümüzde, Bitcoin ve diğer dijital paraların hareketleri kamuya açık kaynak ve uygulamadan takip edilebilir hale gelmiştir. Ayrıca, ülkeler arasındaki adli işbirliği ve suçluların iadesine yönelik anlaşmalar sayesinde farklı ülkelerden işlenen bu tür bilişim suçlarında dahi sonuç almak mümkün hale gelmiştir. Bunların yanında özellikle İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de bu alanda son derece bilgili ve tecrübeli ekiplerden oluşmaktadır.

Kripto para suçları genelde yurtdışı bağlantılı işlendiği için iyi derecece hukuk İngilizcesine hakim ceza avukatı ile bilişim avukatı kadromuz bu tür suçların daha etkin soruşturulmasına katkı sağlamaktadır. Nitekim, bu tür Bitcoin ve benzeri dijital paralar üzerinden işlenen siber suçlarında faillere ulaşmak ve kaybedilen paraların uzlaşma veya tazminat yoluyla geri alınması gayet mümkündür.

1 Response

  1. Bülent Erkan

    Merhaba benim trustwallet cüzdanım çalındı bununla ilgili bir işlem yapabilirmiyiz ve sonuç alabilirmiyiz teşekkür ederim