Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-11-11

Hukuki Makaleler

şantaj dolandırıcılığı

Şantaj Dolandırıcılığı

Şantaj dolandırıcılığı olarak adlandırılan suç, mağdurların bazı hileli yöntemlerle tuzağa düşürülerek gizlice müstehcen videolarının kayda alınmasıyla işlenen bir suçtur. İnternet dolandırıcılığı suçları arasında yer alan bu suçun detayına girmeden önce şantajın hukuki tanımına değinmek yerine olacaktır. Şantaj suçu, kısaca kişiyi hukuka aykırı veya yapmak zorunda olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya zorlamaktır. Örneğin, haksız maddi çıkar sağlamak için bir kişinin saygınlığına zarar verecek hususların veya görüntülerin paylaşılacağı tehdidi şantaj niteliğindedir. Söz konusu şantaj suçu türleri esasen tehdit suçunun özel bir şeklidir ve aynen tehdit suçunda olduğu gibi takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almaz. Suçun işlendiği savcılık tarafından öğrenildiğinde kendiliğinden yani şikayet aranmaksızın soruşturma başlatılmalıdır. Bilişim suçları kategorisine giren bu tür bilişim suçları nedeniyle yapılan yargılamalar Asliye Ceza Mahkemesinde görülmektedir.

Soyunma Tuzağı

Şantaj tuzağındaki en önemli unsur olan soyunan kadın tuzağı ile erkekler özel görüntülerinin alınması amacıyla sahte soyunan kadın görüntüleriyle tuzağa düşürülmektedir. Esasen suçta kullanılan kadın videosu gerçektir ancak internette bulunmuş başka bir kadına aittir. Şantajcı işte bu şekilde internet ortamında bulduğu soyunan kadın videosunu kendi açtığı sahte kadın profiliyle beraber kullanıp sanki video görüşmede bir kadın canlı olarak soyunuyormuş gibi bir algı yaratmaktadır. Bu suç türlerinin çoğunda görüntülü sohbet programları araç olarak kullanıldığı için bunlara görüntülü konuşma şantajı da denilmektedir. Nitekim bunlar arasında en yaygın olanı ise Skype video şantaj suçu türüdür.

Tehditle Para İsteme

Suçun ikinci aşaması mağduru tehditle baskı altına alıp para istemektir. Suçun ülke içinden mi yoka ülke dışından mı işlendiğine göre para isteme yöntemi değişmektedir. Genelde yurtdışı şantaj suçu tütlerinden kripto para, Western Union, UPT gibi alternatif ödeme yöntemleri kullanılmakta iken Türkiye’den işlenen suçlarda banka transfer sistemi de faillerce kullanılmaktadır.

Şantaj Dolandırıcılığı Mağduru Olmamak İçin

  • Yabancılarla online bağlantı kurarken dikkatli ve seçici olun, gelen istekleri kabul etme veya doğrudan mesajlara cevap verme konusunda temkinli yaklaşınız.
  • Depresif olduğunuz, ayrılık acısı yaşadığınız veya alkol etkisinde olduğunuz zamanlarda kişi psikolojik olarak daha hassas/duygusal hissedebilir ve dışarıdan gelebilecek tuzaklara karşı daha savunmasız olur. Bu dönemlerde internet ortamından yeni kişiler ile tanışmaktan uzak durmak gerekir.
  • Sahte hesaplar arkasına gizlenen şantajcı ve dolandırıcılara karşı tedbirli olmak için yeni tanıştığınız kişilere kişisel, ailevi ve işvereninizle ilgili bilgileri vermeyiniz. Şantajcı, mağdura ait ne kadar çok özel bilgi biliyorsa şantajın çapı da o kadar geniş olacaktır.
  • Arkadaşlık ve evlilik sitelerinde veri paylaşımı konusunda dikkatli olunmalı, bu sitelerde paylaşılan özel veriler ve maddi durumların failler tarafından suistimal edildiği unutulmamalıdır.
  • Yeni tanıştığınız ve fiziken bir araya gelmediğiniz kişilere mahrem fotoğraf ve görüntü vermekten kaçınınız. Bu tür taleplere asla boyun eğmeyin. Bir kişiye gönderilen bir fotoğrafın internet ortamında on binlerce kişiye ulaşabileceğini ve bu görüntünün kontrolünün artık sizde olmayacağını unutmayınız.
  • Şantaja karşı sosyal medya profilinizde tam olarak ne göründüğünü, kimlerin görebileceğini, sizi kimlerin ekleyebileceğini ve etiketleyebileceğini öğrenmek için gizlilik ayarlarınızı gözden geçirin.
  • Yeni bağlantı kurduğunu kişinin Facetime, Skype Whatsapp, Messenger gibi uygulamalar üzerinde görüntülü sohbet etme tekliflerini kabul etmeyiniz. Görüntülü görüşme esnasında hazır çekilmiş bir video görüntüsünün size canlı gibi gösterilebileceğini unutmayınız.
  • Arkadaş listenizde yer almayan kişilerden gelen mesajları hiç açmayınız ya da temkinli şekilde okuyunuz.

Mağdurlar Ne Yapmalı

Video şantaj suçu mağduru olan kişiler kuşkusuz kendi başlarına polise, jandarmaya veya savcılığa doğrudan başvuru yapabilirler. Ancak güvenlik birimlerinin ve adli personelin bir çoğu bu tür suçlar konusunda uzman değildir. Bu nedenle soruşturma süreçleri de çok uzun sürmektedir. Hatta bu konuda uzman olmayan avukatla yapılacak başvurunun bile hızlı ve etkin sonuç doğurması zordur. 20 yıla yakın süredir şantaj suçları konusunda dosya takibi yapan bilişim avukatları olarak bu alandaki tecrübemize dayanarak yasal işlem başlattığımız her dosyadan olumlu netice aldığımızı gururla söyleyebiliyoruz. Şantaj suçları mağdurları için verdiğimiz hukuki destek sade failin yakalanması ve şantaj görüntülerinin ele geçirilmesi ile sınırlı değildir. Bunun yanında şantaj materyallerinin internet ortamında yayınlanmasının engellenmesine yönelik teknik işlemler ile yayınlanmış görüntüler için internetten görsel kaldırma işlemleri de yapmaktayız. Şantaj suçu mağdurları bu konuda profesyonel destek almak için bilişim avukatı ekibimize başvurabilirler.