Mecidiyeköy - İstanbul
+90-212-706-11-11

Hukuki Makaleler

şantaj suçu

Şantaj Suçu ve Özellikleri

Şantaj suçu, bir kimseyi yapmakla yükümlü olmadığı herhangi bir parayı ödemeye veya davranışta bulunmaya, tehdit unsuru kullanarak zorlamaktır. Böyle bir durumda mağdur; talep edileni yapmaz ise, ortaya çıkmasını istemeyeceği, özel hayatı ile ilgili herhangi bir bilginin veya verinin iş yeri, arkadaşları ve ailesi ile paylaşılacağı tehdidine maruz bırakılır. Şantaj suçunun bazı türlerinde video sohbet programları kullanıldığı için buna şantaj dolandırıcılığı denmektedir. Bazı şantaj suçlarında ise mağdurun görüntüsü canlı görüşme esansında kayda alınmaktadır ki bu özel şantaj türüne de görüntülü konuşma şantajı suçu denmektedir.

Video Şantaj Suçları

Özellikle son on yıldır, bunun için elverişli bir ortam olan internet üzerinden şantaj içerikli bu tür bilişim suçları rahatça işlenebilmektedir. Bu internet şantaj suçları olarak adlandırdığımız suç tipleri bilişim suçları arasında yer almaktadır. Şantajın gerçekleştiği platform genellikle, mağdura ait verilerin elde edildiği ortam olmaktadır. Örneğin Skype, Whatsapp, Facebook, Hangouts, IMO, Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden müstehcen bir videosu kayıt edilen şahıs yine bu platformlar üzerinden şantajcının tehdidine maruz kalmakta ve para ödemeye veya istemediği bir şeyi zorla yapmaya itilmektedir. Ya da bir şekilde mağdura ait müstehcen fotoğraflar ele geçirilmekte ve sonrasında bu fotoğrafların mağduru tanıyan ve tanımayan pek çok kişi ile ayrıca internet ortamında paylaşılması tehdidiyle bu suç işlenebilmektedir.

Diğer Şantaj Suçu Türleri

Bunların haricinde mağdurun gerçek hayatta görüşmüş olduğu biri tarafından kaydedilen görüntüler veya fotoğraflar üzerinden şantaja maruz kalmak da elbette mümkündür. Burada şantajcı ve mağdur kişi fiziksel olarak bir araya gelmekte ve şantajcı bu anları daha sonrasında şantaj malzemesi olarak kullanmak üzere kayıt altına almaktadır. Akabinde ise önceki örneklerde anlattığımız üzere şantajcı tarafından talep edilenler gerçekleştirilmediğinde, mağdurun  ailesine, arkadaş ve iş yeri çevresine bu görüntüleri göndermek ya da internet üzerinden yaymak ile tehdit ederler.  Mağdurun bir kez bu talepleri yerine getirmeye başlamasıyla şantaj asla son bulmaz aksine yeniden başlar. Talepler artarak devam eder ve görüntü ifşa suçları ile karşı karşıya kalan mağdur büyük bir çıkmaz içerisine sürüklenir.

Dolayısıyla, şantaj mağduru şantaj failinin isteklerini yerine getirerek video şantaj suçu sarmalından çıkamaz. Şantaj döngüsünden çıkmanın tek yolu bu konuda uzman bir avukattan profesyonel destek almaktır. Bir diğer şantaj suçu ise Bitcoin’in popülerleşmesiyle görülmeye başlanan “Bitcoin şantaj suçu” tipidir. Bu suç tipinde ödemeler Western Union veya bankalar aracılığı ile değil Bitcoin transferiyle talep edilmektedir. Bu transferlerde kimlik açığa çıkmadığı için takip edilememektedir. Bu sebeple, bu ödeme şekli internet şantaj suçlarında şantajcıların kimlik gizliliğini sağlamaları için en uygun araç olmaktadır.

Şantaj Suçunun Cezası

Şantaj suçunun Türk Ceza Kanunu’ndaki cezası, 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ve 5.000 güne kadar da adli para cezası olarak belirlenmiştir. Hapis ve para cezası suçlu bulunan sanığa eş zamanlı olarak verilmektedir. Ayrıca suçun birden fazla işlenmesi halinde, verilecek ceza zincirleme suç hükümleri doğrultusunda artacaktır. Dolayısıyla bu noktada şantaj suçunun cezasının yüksek olduğunu söylememiz mümkündür.

Şantaj Suçu Avukatı Desteği

Yukarıda daha önce ifade ettiğimiz gibi, şantaj suçlarında tek ve en önemli çözüm uzman bir bilişim avukatı ve ceza avukatından profesyonel destek alınmasıdır. Çünkü şantajcının istekleri kabul edildikçe mağdurun bu şantaj sarmalından çıkması mümkün olmayacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki, şantajcının taleplerinin reddedilmesi ve hiçbir şey yapmadan beklenmesi de çözüm olmayacaktır. Çünkü şantajcı genelde blöf yapmamakta ve şantaj malzemesi yaptığı görüntüleri, söylediği şekilde, söylediği platformlarda yaymaktadır. Burada en önemli husus iş bu raddeye gelmeden önce tecrübeli bir şantaj suçu avukatından hukuki destek almaktır. Avukatın başlatacağı hukuki işlem, mağdurun şantaj tehditlerinden kurtulmasının ve şantaj failinin yakalanmasının en önemli ve tek yoludur. Ayrıca yalnızca bu şekilde şantaj materyallerinin sosyal medya platformları ve üçüncü kişilerle paylaşılmaması mümkün olacaktır. Uzun yıllardır şantaj dosyalarıyla ilgilenmekte olan ve pek çok şantaj davasında kısa sürede etkili sonuçlar elde etmiş bir hukuk bürosu olarak bizden hukuki destek almak için iletişim sayfamızdan ulaşım sağlayabilirsiniz.